Strijkstokken

Ik heb strijkstokken in een groot aantal prijsklassen en uit verschillende ateliers, waaronder Dörfler, Paesold, Arcos Brasil, Sebastian Dirr, Lothar Seifert, etc.
Ook beschikken wij over een wisselend aanbod oudere stokken (b.v. L. Bazin, H.R. Pretschner, L. Hermann, E Penzel  etc.).

Van een aantal  gespecialiseerde ateliers in China betrekken ik barokstokken voor viool, cello en contrabas, waaronder ook zéér betaalbare. 
Een strijkstok dient bij voorkeur door de speler zelf te worden uitgezocht en uitgeprobeerd. Daarvoor kunt u een afspraak maken.

Op dit moment heb ik ook een leuke collectie gereviseerde (studie)stokken beschikbaar voor zeer aantrekkelijke prijzen! U kunt deze stokken direct bestellen in de webwinkel, maar uiteraard kunt u ze ook in mijn atelier uitproberen.

Pernambucohout

Pernambucohout is een Zuidamerikaanse hardhoutsoort die zeer geschikt bleek als materiaal voor moderne strijkstokken. Het groeit vooornamelijk in Brazilië en is zeer schaars geworden. In vroeger eeuwen is het pernambucohout al massaal gekapt voor de verf-industrie die de roodpaarse kleurstof goed kon gebruiken. Het goede hout is nu bijzonder schaars en duur geworden. De Braziliaanse regering heeft daarom een kapverbod ingesteld. De houtsoort wordt inmiddels ook in plantages gekweekt maar de kwaliteit van het gekweekte hout is wellicht nog niet zo goed als het hout uit de regenwouden. 
Pernambucohout is geschikt voor stokken van topkwaliteit tot en met de betere studiekwaliteit.

Brasilhout is in de strijkinstrumentenbranche de aanduiding van alle Zuidamerikaanse hardhoutsoorten die ook voor strijkstokken geschikt zijn. Ook een aantal Afrikaanse en Aziatische hardhoutsoorten zijn geschikt voor strijkstokken.  Het meeste brasilhout is geschikt voor beginners- en studiestokken.

Andere houtsoorten:

Slangenhout: wordt tegenwoordig veel gebruikt voor barokstokken maar ook voor sloffen van moderne strijkstokken

Ebbenhout: wordt toegepast voor strijkstoksloffen, maar wordt ook wel eens voor barokstokken gebruikt

Carbon strijkstokken 

Om het dure en schaarse pernambucohout te vervangen door een gemakkelijker vindbaar en goedkoper materiaal zijn al vele wegen bewandeld. Staal bleek niet geschikt, andere houtsoorten ook niet. Glasvezel, ingebed in kunsthars is jarenlang het enige geweest dat er in de verte iets op leek, maar niemand vond het resultaat geweldig; alleen studiestokken voor beginners worden nog wel eens van glasvezel gemaakt. 

Carbon als constructiemateriaal deed zijn intrede pas goed in het laatste kwart van de 20e eeuw. Na vliegtuigonderdelen, masten voor zeilboten en vishengels drong het langzaam door tot een aantal experimenteel ingestelde strijkstokkenbouwers. 

Carbon (koolstof) is een vrijwel onuitputtelijke grondstof. Het winnen spaart in ieder geval het regenwoud in Brazilë. De productie van het materiaal kost echter wel de nodige energie. 

Op dit moment worden er op grote schaal carbonstrijkstokken fabrieksmatig gefabriceerd in lage-lonenlanden in Azië. De kwaliteit is -de lage prijs in aanmerking genomen- vaak behoorlijk, zodat al vele stokken van o.a. de merken Carbondix, Col Legno etc hun weg vonden naar  beginnende en gevorderde strijkers. 

De vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van carbonstokken komen vooralsnog uit Europa en de Verenigde Staten. Bedrijven als Arcus (DE), CodaBow en JonPaul (VS) en Carbow (FR) ontwikkelen het product steeds verder met nu al verbluffende resultaten. De stokken van deze firma's bevinden zich uiteraard in het hogere prijssegment. Hybride strijkstokken van Carbon met hout zijn inmiddels ook al een aantal jaren op de markt.

Wie veel strijkstok voor relatief weinig geld zoekt, doet er goed aan een of meer carbonstokken uit te proberen, al dan niet samen met een of meer houten stokken.

Strijkstokhaar

Het haar van de strijkstok is afkomstig van de staart van een paard. De goede kwaliteiten komen uit Mongolië, China, Siberië en Canada. Niet alle paardehaar is geschikt; het meeste haar is afkomstig van hengsten, al zijn er ook zeer goede kwaliteiten merriehaar op de markt. Wit haar wordt het meeste gebruikt voor strijkstokken voor viool, altviool en cello. Voor contrabassen wordt behalve wit haar ook wel zwart haar gebruikt , dat iets grover is.
Voor strijkstokken zijn alleen de lange (80cm of meer) en rechte haren zonder knopen en verdikkingen of andere ongerechtigheden geschikt. Haren voor strijkstokken worden met de hand uitgezocht en daarna gereinigd en geprepareerd. Goed haar is erg duur.

Vioolbouwers en stokkenmakers bevestigen het haar op de stok met kleine blokjes hout in de kop en slof van de strijkstok. Het goed beharen van een strijkstok vergt het nodige vakmanschap en veel routine.  Een slechte beharing kan een strijkstok ernstig beschadigen.